Ulei Arahide 250 ml - Carmita - www.naturasanat.ro
search
  • Ulei Arahide 250 ml - Carmita - www.naturasanat.ro

Ulei Arahide 250 ml - Carmita

28,34 lei
Pret cu TVA inclus
100% ulei natural de arahide presat la rece, netratat termic

account_circleTrimite unui prieten
Ulei Arahide 250 ml - Carmita

Ulei Arahide 250 ml - Carmita

100% ulei natural de arahide presat la rece, netratat termic

Accept Termenii si conditiile de utilizare  

help_outlineIntrebati despre acest produs
Ulei Arahide 250 ml - Carmita

Ulei Arahide 250 ml - Carmita

100% ulei natural de arahide presat la rece, netratat termic

Accept politicile de confidentialitate neconditionat  

DORESC SA FIU SUNAT/A PENTRU PLASARE COMANDA
 

Expediere in siguranta

 

Livrare sigura

 

Returnare in 14 zile (produsul nedeteriorat si sigilat)

100% ulei natural de arahide presat la rece, netratat termic
Uleiul de arahide poate fi consumat atat in salate cat si gatit termic, datorita punctului de ardere ridicat, de 229°C. Uleiul de arahide virgin are o aroma puternica de alune, ce se diminueaza in urma rafinarii. Este utilizat in special in bucataria asiatica.
INFORMATII NUTRITIONALE:
Predomina continutul de acizi grasi nesaturati - 50% mononesaturati si 30% polinesaturati, continand si aproximativ 20% grasimi saturate.
Continutul de vitamina E (tocoferol) variaza de la un tip de arahide la altul, precum si in functie de zona de origine. Cantitatea de tocoferol este un factor determinant pentru stabilitatea oxidativa a uleiului.
COMPOZITIE: 100 g de ulei de arahide aduce un aport de 884 kcal organismului si contine:
46,2 g acizi grasi mononesaturati
32 g acizi grasi polinesaturati
16,9 acizi grasi saturati
15,69 mg Vitamina E (alfa-tocoferol)
0,7 µg Vitamina K (filochinona)
0,03 mg Fier
0,01 mg Zinc.(2)
Beneficiile uleiului de arahide
Efectele uleiului de arahide asupra sistemului cardiovascular
Studiile pe animale arata un efect benefic al consumului de ulei de arahide asupra sistemului cardiovascular. Astfel, in urma consumului de ulei de arahide ca sursa unica de grasimi s-a observat o scadere a LDL-colesterolului si a colesterolului total, fara influentarea valorilor pentru HDL-colesterol. (3) Scaderea colesterolului reprezinta un factor important in prevenirea aterosclerozei. Consumul de ulei de arahide ar putea reduce incidenta de aparitie a afectiunii, prin continutul de sitosteroli.
Unele studii prezinta uleiul de arahide ca fiind benefic pentru buna functionare a sistemului cardiovascular, insa pentru a confirma aceasta proprietate nu sunt suficiente studiile realizate pana in prezent. De aceea, se recomanda consumul moderat de ulei de arahide si de grasimi in general, pentru a nu pune sanatatea in pericol. (4)
Proprietatile antioxidante ale uleiului de arahide
Continutul de vitamina E ii ofera uleiului de arahide proprietati antioxidante, ajutand la neutralizarea radicalilor liberi. O lingura de ulei de arahide contine aproximativ 2 mg vitamina E, ceea ce inseamna 15% din doza zilnica recomandata. Efectul antioxidant este accentuat si de continutul de fosfolipide, insa nu in foarte mare masura. (6)
Activitatea anti-inflamatoare a uleiului de arahide
Inflamatia la nivelul organismului este un mecanism de declansare a numeroase boli cronice. Unele grasimi, anti-oxidanti si alte substante nutritive au proprietatea de a reduce inflamatia.
Uleiul de arahide contine resveratrol, despre care se cunoaste faptul ca are activitate anti-inflamatoare. Efectele se obtin prin aplicarea topica a uleiului sau in urma consumului alimentar, fiind utilizat si in unele aplicatii nutraceutice si chemopreventive. (4)
Activitatea anti-tumorala si anti-canceroasa a uleiului de arahide
O  meta-analiza publicata in 2014 a evidentiat un posibil efect chemoterapeutic si chemopreventiv al uleiului de arahide. Efectele sunt datorate continutului de sitosteroli, resveratrol si alti compusi cunoscuti ca avand efect anticancerigen. Majoritatea studiilor au fost realizate pe soareci, in vivo sau in vitro, sau au fost studii observationale. Acestea din urma au aratat o reducere la femei a riscului de a dezvolta cancer colorectal in urma consumul regulat de ulei de arahide sau arahide simple. În majoritatea cercetarilor s-a consumat ulei nerafinat, cu un aport ridicat de substante nutritive.
Studiile sugereaza posibile aplicatii ale uleiului de arahide ca agent de prevenire a cancerului, insa sunt necesare studii suplimentare. (4)
Efectul benefic al uleiului de arahide impotriva bolii Alzheimer
Vitamina E protejeaza organismul impotriva bolii Alzheimer, iar continutul acesteia din uleiul de arahide, impreuna cu resveratrolul si alte substante nutritive par a avea un efect benefic pentru organism. O meta-analiza publicata in jurnalul Food Science and Nutrition recomanda uleiul de arahide ca posibil candidat pentru protectia organismului impotriva bolii Alzheimer, insa datele sunt insuficiente pentru a confirma cu certitudine. (4)
Activitatea anti-diabetica a uleiului de arahide
In cazul persoanelor care sufera de diabet tip 2, pancreasul nu produce o cantitate suficienta de insulina, crescand nivelul glicemiei din sange. Studiile pe animale arata o scadere a valorilor glicemiei in urma administrarii de ulei de arahide. Esantionul de studiu a fost compus din soareci ce prezentau diabet tip 2.
Cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu comparativ pe mai mult de 83 000 de femei privind posibila corelatie dintre consumul arahide si produsele din arahide si incidenta diabetului. Rezultatele au aratat o scadere cu aproximativ 30% a riscului de aparitie a diabetului la femeile care consumau aceste produse de cel putin 5 ori pe saptamana, in cantitati moderate. (4)
Efectele consumului de ulei de arahide asupra apetitului
Un studiu publicat in International Journal of Obesity a aratat ca uleiul de arahide poate induce senzatia de satietate. Acest lucru ar putea ajuta la mentinerea greutatii corporale dorite si la reducerea consumului excesiv de alimente, in special cele nesanatoase. Studiul a fost realizat pe 129 de adulti sanatosi, o parte dintre ei urmand diete continand anumite surse de grasimi (ulei de arahide, ulei de masline, ulei de floarea soarelui) si grupul de control, care nu a adus nicio modificare dietei obisnuite.
Grasimile au fost consumate moderat, fara depasirea dozei recomandate. Efectele s-au dovedit a fi benefice in cazul consumului de ulei de arahide, oferind o senzatie de satietate, insa nu foarte pronuntata. (5)
Beneficiile cosmetice ale uleiului de arahide
Uleiul de arahide are rol emolient asupra pielii, putand fi utilizat ca atare sau in compozitia unor produse cosmetice. Hraneste firul de par si protejeaza scalpul, prevenind caderea parului. Are efect benefic si asupra reducerii psoriazisului la nivelul scalpului, hidratand pielea, fiind intalnit in unele produse farmaceutice.
CONTRAINDICATII SI RECOMANDARI:
Atentie! Uleiul de arahide aduce un aport caloric ridicat organismului, putand duce la cresterea greutatii corporale. O lingura de ulei are aproximativ 120 calorii. Se recomanda un consum moderat de ulei de arahide, in special ulei crud, nepreparat termic.
Alergia la uleiul de arahide
Unele persoane pot prezenta alergie sau hipersensibilitate la arahide si produsele din arahide. În majoritatea tipurilor de ulei de arahide rafinat proteinele sunt eliminate, astfel incat dispare si potentialul alergen. Unele uleiuri contin insa urme ale acestor proteine, putand cauza reactii alergice, manifestate prin prurit, umflarea limbii, a gatului, dificultati respiratorii etc. Sunt sanse mai mari ca uleiul presat la rece sa contina proteine alergenice. (1)
Toxicitatea uleiului de arahide
Uleiul de arahide poate fi contaminat cu aflatoxine, substante produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus). Aceste toxine au un posibil efect cancerigen, insa concentratia din arahide sau alte alimente, daca exista, este de obicei redusa. Cu toate acestea, trebuie verificata eventuala contaminare cu aceasta toxina, pentru ca desi efectul daunator nu a fost confirmat cu exactitate inca, poate cauza anumite boli pe termen lung.
Riscul de contaminare al uleiului de arahide cu aflatoxine depinde de temperatura si nivelul de umiditate din timpul cultivarii si al recoltarii produselor naturale. (7)
AVANTAJE:
Uleiul de arahide are punct de ardere ridicat, putand fi utilizat si la gatirea termica.
Are efecte benefice asupra sanatatii daca este consumat cu moderatie.
Contine vitamina E, ce are efect antioxidant.
Uleiul de arahide nu contine colesterol sau sodiu.
DEZAVANTAJE:
Este un produs lipidic ce aduce un aport caloric ridicat organismului.
Poate prezenta factori alergenici, in special uleiurile nerafinate.
Unele uleiuri pot fi contaminate cu aflatoxina, fiind recomandata citirea etichetelor.
BIBLIOGRAFIE:
(1) Uleiurile culinare si efectele lor benefice, link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
(2) Baza de date Nationala a Nutrientilor, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/634?manu=&fgcd=
(3) Arahidele, uleiul de arahide si faina de arahide reduc riscul cadiovascular si dezvoltarea aterosclerozei la hamsteri, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2010.01569.x/abstract
(4) Caracteristicile fizico-chimice, proprietatile functionale si beneficiile nutritionale ale uleiului de arahide: meta-analiza, link: http://www.academia.edu/7121662/Physicochemical_characteristics_functional_properties_and_nutritional_benefits_of_peanut_oil_a_review
(5) Efectele consumului de ulei de arahide asupra apetitului si alegerilor alimentare, link: http://www.nature.com/ijo/journal/v30/n4/full/0803180a.html
(6) Constituentii antioxidanti ai uleiului de arahide, link: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02540545
(7) Determinarea aflatoxinelor din uleiul de masline, arahide si susan, link: http://www.ingentaconnect.com/content/aoac/jaoac/2010/00000093/00000003/art00028?token=004e1a22adf62c3850437a63736a6f3547354c366634255c74446f644a467b4d616d3f4e4b34d1
PREZENTARE PRODUS: sticla cu 250 ml Ulei Arahide

REVIEWS (0) (DOAR CLIENTII INREGISTRATI POT ADAUGA RECENZII)